* Foto * Interiør * Hobby * Mat *

onsdag 24. mars 2010

Den glemte grønnsaken

Rødbet for meg er sånne røde biter som kommer på glass.
Derfor er fersk rødbet en helt ny verden for meg! Den ferske er mye mildere og søtere i smaken enn den innglassede varianten. Det er på mange måter den glemte grønnsaken!

Rødbet har vært dyrket i over 3000 år, og er blitt brukt både som mat og medisin. Den er rik på folsyre, jern, kalsium, magnesium og kalium. Hundre gram rødbet dekker over halvparten av dagsbehovet for folsyre, som er spesiellt viktig for gravide i første del av svangerskapet. (Forebygger ryggmarksbrokk hos fosteret) Dessverre reduserer koking mengden folsyre med 20-30 %. Syltede rødbeter inneholder nesten ikke folsyre i det hele tatt.

Den er lav på kaloriinnhold. (ca 36 Kcal pr 100 g.)

Rikelig med rødbet kan visstnok redusere faren for blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag. Det mener naturmedisinere.

Mange gode grunner til å prøve rødbetsuppe, altså!

Rødbetsuppe


Oppskrift fra aperitif.no:

Ingredienser:
* 1 stk rødbet (2-300 g)
* 3 stk små poteter
* 1 stk løk
* 0,8 l hønsekraft
* 2 dl melk
* 1 ts rødvinseddik (kan droppes)
* salt og pepper

Slik gjør du:

Skrell rødbeten, bruk gjerne plastikkhansker, da den fort setter farge! Jeg beskyttet også skjærefjøla mi.

Skrell potetene og rens løken. Del grønnsakene i grove biter. Kok de såvidt møre i kraft og melk. Mos med stavmikser eller kjøkkenmaskin.

Kok opp suppen igjen og smak til med rødvinseddik hvis du ønsker en litt syrligere smak.

Server gjerne med litt lettrømme og grovmalt pepper! 


Bon appetit!


*-* Jeanette Bækkevold *-*

2 kommentarer:

  1. Hei hei til deg og tusen takk for koselig hilsen inne hos meg.

    Nå har jeg kikket på bloggen din. Utrolig morsom og ganske så tankefull blogg. Du kommer med mange gode overskrifter som får tankene til å løpe. Artig.

    Koselig å være på besøk hos deg. God Torsdag. Therese.

    SvarSlett
  2. Rødbeter er kjempefint å se på og ser veldig godt ut, MEN her i huset blir det nok med titten. Klarer ikke denne smaken,men takk for flotte bilder - fint å ta bilder av det skal du ha ;o))

    SvarSlett