* Foto * Interiør * Hobby * Mat *

søndag 31. januar 2010

Nøttedilla

Da var det søndag igjen, helgen går så fort! Håper du har hatt en fin helg:-)
Jeg må jobbe litt idag for å rekke en deadline, og da er det godt å ha noe å trøste seg med.
Har fått HELT dilla på yoghurtnøtter!
Jeg kan bare ikke skjønne at jeg (som er ganske godt bevandret i godteriverden, for å si det sånn) ikke har oppdaget denne før!
Det er altså en nøtt, gjerne forskjellige typer som hasselnøtt, cashew, peanøtt, mandel osv som er dekket med... Ja, yoghurt. (Strengt tatt er det vel sukker, men det høres myyyye sunnere ut med yoghurt!)
Du bare MÅ prøve den!

Riktig god søndag til deg!
Og mens jeg jobber i Photoshop koser jeg meg litt med denne gode, gamle:

*-* Jeanette Bækkevold *-*

lørdag 30. januar 2010

Interiør: Stua

Her er noen bilder fra stua vår, det begynner å komme seg!

Jeg er kjempefornøyd med skapet fra House doctor!

Bokstavene er fra "Himmelrommet".
Syns bildeveggen ble ganske fin også. Jeg har laget alle bildene i svarthvitt/bruntoner for et helhetlig uttrykk.

Herlig rustikk, fra Plantasjen.

Detalj fra "Himmelrommet".

Beboernes initialer.


God lørdag!

*-* Jeanette Bækkevold *-*

fredag 29. januar 2010

Spisestue

Spisestuestolene har kommet, så nå er spisestua komplett!
Er kjempefornøyd med bordet og stolene fra Living. Jeg elsker det rustikke bordet!
Det er fortsatt litt tomt i rommet spisestua er i, men jeg tror det kommer til å hjelpe når vi får noe på veggene og en lampe hengende fra taket. (Kan hende jeg får bildene mine i posten idag! Gleder meg til å se de!)
I tillegg skal vi ha en lav sjenk der.
Er også ute etter uekte "saueskinn" til å ha på stolene (vil ikke ha dyreprodukter), tar gjerne imot tips om noen har har sett noe!




*-* Jeanette Bækkevold *-*

onsdag 27. januar 2010

Gresskar-ravioli

Et av de mest fantastiske måltidene jeg har hatt i mitt liv var på en italiensk restaurant i Napa valley, i Caifornia USA. Jeg og en journalist var på jobb for KK for å lage reisereportasje.
Denne restauranten ble oss anbefalt, maten skulle visstnok være nydelig. Og det var den! Restauranten heter Tra vigne, og er du i Napa-området anbefaler jeg på det sterkeste å ta turen innom! (http://www.travignerestaurant.com/food.html)

Foruten fersk, hjemmelaget mozerella og andre deilig ting, fikk vi servert noe som het "butternut squash ravioli". Ravioli er biter av pasta med fyll inni. Det var så nydelig, med en smak jeg aldri har smakt før!
Vi måtte straks få kokken til å vise oss hva dette "butternut squash" var. Det viste seg å være en grønnsak, en type gresskar.

Det første vi gjorde, begge to, når vi kom hjem var å reise til nærmeste grønnsaksmarked med et visst utvalg. Og faktisk har de denne grønnsaken i Norge også!
Og da måtte jeg selvsagt prøve å lage denne retten selv. Jeg må være ærlig: det er litt styr å lage pasta selv, men du verden så godt:-)
Jeg fant denne oppskriften på nettet, du finner mange om du googler. Neste gang kommer jeg til å prøve en med mascarpone (Italiensk myk ost), da får du nok en litt fyldigere smak.

Retten er veldig god, men litt søt i smaken, så jeg syns den passer best som en forrett. Eventuellt som tilbehør!

Oppskriften jeg brukte var for 8 personer, siden vi bare var to personer kuttet jeg den i to. Det ble litt mye pastadeig til overs, men ikke for mye fyll for to altså. (Som forrett)


Gresskar-ravioli

Fyll:

1 flaskegresskar, del i to
1/8 ts muskat
3 dæsjer kanel
En liten klype brunt sukker
Salt
Olivenolje




Salvie-smørsaus

1 1/2 ss smør
(står det i oppskriften som jeg har halvert, men bruk gjerne mer smør!)
4 salvieblader, finkuttet

                                       
Dette er altså "butternut squash". Jeg fant den på et grønnsaksmarked, og der var det norske navnet "flaskegresskar".


Del den i to. Ganske pen grønnsak?


Skrap ut frøene.


Jeg delte gresskaret i fire, for at det skulle gå fortere. Legg i ildfast form og pensle med olivenolje.


Sett i ovn på 300 grader i ca 45 minutter. Snu gresskarene halvveis. De skal være veldig møre når de er ferdig.


Ta deg et glass hvitvin så lenge!


Så begynner vi på pastaen. Jeg fulgte en oppskrift i en veldig fin bok jeg har, "Den store middehavsmat-boken".

Denne oppskriften er for 6 personer som forrett, så det går an å dele den alt ettersom hvor mange man er.
Man trenger litt plass når man skal lage pasta selv, så rydd benkene!

Pastadeig

300 gram hvetemel
3 store egg
1/4 dl olivenolje
1 krm salt (eller en dæsj, som de ville sagt på amerikansk)


1. Ha melet på arbeidsbordet og lag en grop i midten. (Du kan gjøre dette i en bolle også, men det er mye kulere å gjøre det rett på benken!)
2. Knekk eggene oppi gropen.
3. Tilsett olje og salt
4. Bruk gaffel og bland egg, salt og olje sammen. Rør gradvis inn melet. jobb fra midten og utover.
5. Elt deigen på lett melet arbeidsbord i 6 minutter. Det skal bli en glatt og smidig deig som føles tørr ved berøring. Kna inn litt mer mel hvis den føles klissete.


Ferdig eltet.


Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i 30 minutter.


Etter ca 40 minutter var mine gresskar møre nok (kjenn med gaffel), så jeg tok de ut av ovnen.


Avkjøk gresskarene, og skrap så ut kjøttet med en skje. Ha i en bolle, og tilsett muskat, kanel, brunt sukker og salt.
Rør godt, og tilsett mer brunt sukker ved behov.
Ferdig!


Det er mye lettere å lage pasta om du har en slik pastamaskin. Det vanskeligste er nemlig å få pastadeigen tynn nok!
Du kan selvsagt lage pasta uten maskin også, men her har jeg tatt utgangspunkt i pastamaskin.


Når deigen har hvilt i 30 minutter, ta den ut av plastikken og del deigen i fire like biter.
Pakk inn de bitene du ikke bruker i plastikk, så de ikke tørker ut.


Kjevle deigen omtrent så den blir omtrent samme bredde som pastamaskinen. Dryss deigen og pastamaskinen lett med mel.


Still inn pastamaskinen på det tykkeste, og kjør deigen igjennom maskinen to, tre ganger.


Brett deigen i tre, snu den 90 grader og mat den igjennom maskinen igjen.


Gjenta denne prosessen 8-10 ganger, til pastadeigen er glatt og smidig, med et fløyelsesaktig utseende. Kan høres litt rart ut, men du forstår det når deigen blir sånn:-)

Reduser pastatykkelsen med ett hakk og mat deigen igjennom igjen. Gjenta dette etterhvert som du stadig reduserer tykkelsen på pastadeigen, ett hakk om gangen, til du er på det tynneste.
(For å være ærlig: jeg kjørte på det tynneste fra starten av, fordi jeg stilte feil, og det gikk like fint som å begynne på det tykkeste! Det viktigste er å kjøre igjennom ganske mange ganger)



Det blir en ganske lang remse med pasta tilslutt, derfor trenger man litt benkeplass!
La deigen ligge og tørke litt når du har fått den så tynn du ønsker. Jeg delte den i to for å få plass på benken!


Etter at den har tørsket litt, legg på cirka en teskje gresskarfyll med litt avstand imellom på pastaremsen.


Legg en pastaremse oppå, og bruk et hvitvinsglass eller lignende og stikk ut sirkler.
(Det finnes selvsagt mange måter å gjøre dette på, men denne er ganske lett!)


Slik! Klem forsiktig langt kanten, og VOILA! Du har laget din første ravioli:-)



Når du er ferdig, smelt smøret i en stør kjele på middels varme. Tilsett finkuttet salvie. Stekes i noen få minutter, til salvien er litt crispy. Vær forsiktig så du ikke brenner salvien! Skru ned varmen i tilfelle.


Kok opp vann, tilsett gjerne litt salt, og kok ravioliene i 3-4 minutter.



Løft så ravioliene rett fra det kokende vannet og over i smørsausen.
Bland dem forsiktig inn i smøret, og la surre i 2-3 minutter.



Tadaaa! Gresskar-ravioli! Mmmm:-)


Server gjerne med litt nyrevet parmesan og litt salt og pepper.
Bon appetit!

*-* Jeanette Bækkevold *-*

søndag 24. januar 2010

Eggkokerrevolusjon!

For en stund siden så jeg en kåring over de minst brukte tingene på kjøkkenet. En liste over ting folk hadde på kjøkkenet sitt, men aldri brukte.
Det forundret meg faktisk VELDIG at eggkokeren kom på første plass.

Eggkokeren er altså DEN kjøkkentingen folk som hadde stemt i kåringen mente var minst nyttig. Den fylte bare opp skapplass. Støvet ned. Irriterte.

Eggkokeren. Ensom, helt alene. Innerst i en krok, i hjørneskapet der man nesten aldri ser dagslys. Sammen med linser og et rart mel som man skulle ha en teskje av i en oppskrift en gang, og som man ikke har brukt siden.

Det er en skam!





Eggkokeren er en fantastisk oppfinnelse! En maskin med en nøyaktighet et høyteknologisk apparat verdig! En konge blant kjøkkenapparater!
Hos oss står den alltid på kjøkkenbenken. Jepp, THAT'S RIGHT, I SAID IT!
Den står på k-j-ø-k-k-e-n-b-e-n-k-e-n og ikke bortgjemt i et skap. Og den er i bruk minst to ganger i uka, som oftest mer.

Du kan koke opptil sju egg om gangen, og du kan velge hvilken hardhetsgrad du ønsker. Fyll bare på vann i det medfølgende vannbegeret. "Hard", "medium" eller "soft"? Hell vannet i eggkokeren, stikk et lite hull i egget med nålen som sitter på undersiden av vannbegeret. Len deg så tilbake i godstolen og vent på signalet som betyr at egget er ferdig. Akkurat slik du foretrekker egget ditt.
Ingen søling med vannkjeler, passe på at vannet koker, ta tiden og prøve å lirke det opp av det kokende vannet med spiseskje. Oppvask, brannsår, mislykkede egg.

La oss sammen kjempe for eggkokerenes revolusjon, ta frem din eggkoker idag!
Perfekte egg til folket!
(Åh, by the way: Kjøp økologisk, da! For hønas skyld.)



*-* Jeanette Bækkevold*-*

fredag 22. januar 2010

Bilder til egen vegg

Idag har jeg bestilt to lerreter, som jeg skal ha i spisestua tenkte jeg.
Har brukt lang tid på å finne "riktige" bilder. Jeg syns det er så vanskelig å plukke mine egne bilder som jeg selv skal ha på veggen! (Litt kritisk, kan du si!)
Endte ihvertfall opp med disse to prosjektene:

Dette bildet er et av mine favorittbilder, min mann og broren hans som går bortover stranda i Hoddevika på Stadt, 2003.
Moren deres døde i 1997, og når jeg ser dette bildet tenker jeg "gå med meg".
Det er min arbeidstittel, og fant akkurat ut at "Vade mecum" på latin betyr det samme. Det høres jo litt mer fancy ut. Bildet skal være et slags minnesmerke over over min avdøde svigermor.

Prosjektet er ikke ferdig, jeg skal kombinere foto med maling og litt andre teknikker.
Min svigerinne og svoger var så snille at de tok med seg litt sand og skjell med seg fra denne stranda, og det skal jeg prøve å bruke i bildet.
Vi får se hvordan det blir!


Dette er det andre prosjektet, og det er ferdig.
Det heter "Voyage" (som betyr "reise" på fransk) og er laget i Photoshop.
Utgangspunktet er et bilde jeg tok av Le mont saint Michel (en øy med et munkekloster på) i Frankrike i sommerferien i fjor. Men jeg ville gjerne kombinere foto med tekstur og bokstaver, så jeg fotograferte et scrapbookingark jeg hadde liggende og kombinerte med bildet. Teksten la jeg også på i Photoshop.
Ganske enkelt egentlig, ikke noe hokus pokus, det vanskeligste er å finne bilder man kan kombinere. Jeg holdt på noen timer før jeg kom frem til denne løsningen, men når jeg først vet hva jeg skal gjøre går det fort.
Begge bildene bestilte jeg i 50x70, gleder meg til å se de på lerret!

*-* Jeanette Bækkevold*-*