* Foto * Interiør * Hobby * Mat *

torsdag 15. september 2011

Hverdags-Paella

For noen dager siden lagde jeg Paella. (Uttales "Paeja", siden to L'er på spansk blir til J!)
For de uinnvidde er dette en spansk gryte med sjømat og kylling. Luksusmat! Men det betyr ikke at man ikke kan ha det til hverdags. Faktisk er det ikke så veldig vanskelig å lage, det er bare litt tidkrevende. Når det er sagt, så brukte jeg bare cirka halvannen time fra jeg startet til maten sto på bordet.
Det smaker ihvertfall nydelig godt!

Oppskriften fant jeg på VG nett.

Du trenger (6 porsjoner):

500 g spansk paellaris eller rundkornet ris

4 kyllinglår

1 kg blåskjell, eller 1/2 kg blåskjell og 1/2 kg hjerteskjell

200 g rå blekksprut i ringer eller skiver, kan sløyfes

1/2 kg reker, renset

1 rød paprika, kuttet i terninger

1 stor tomat, flådd og kuttet i terninger

1 stor løk, hakket

3-4 hvitløkfedd, hakket

2 dl hvitvin

ca. 1,2 l kraft eller vann, helst rekekraft eller fiskekraft

1/2 ts safran

1 ts paprikapulver

6 ss olivenolje

salt og pepper

1 sitron, delt i båter

1 kg kokte sjøkreps, kan sløyfes 








Slik gjør du:

Skyll blåskjellene i kaldt rennende vann, fjern ev. synlig «skjegg». Bruk en vid kjele og damp blåskjellene sammen med vinen under lokk i ca. 4 minutter eller til de åpner seg.

Fjern skjell som ikke åpner seg. Sil og ta vare på kraften. Plukk ut skjellmaten, men spar noen hele til pynt.

Del opp kyllinglårene. Skjær av klubben og del overlåret i to. Krydre kyllingstykkene med salt og pepper.
Varm oljen i en stor panne med høye kanter. Legg i kyllingen og brun den ved middels høy varme.
Tilsett løk, paprika og hvitløk. La det surre til løken og paprikaen blir blank og myk under stadig omrøring.
Ha i blekksprut, tomat, safran, paprikapulver, salt og pepper. Tilsett risen og fres videre et par minutter.

Hell i blåskjellkraften og det meste av den andre kraften. Rør om, kok opp og la det småkoke i 15 minutter. Rør av og til. Tilsett blåskjell og reker, la det koke 5 minutter til uten å røre. Ha i litt ekstra væske hvis risen virker veldig tørr. La paellaen hvile i 5 minutter før servering. Pynt med blåskjell, sjøkreps og sitronbåter.
Blekksprut kan erstattes med scampi, og kyllingen kan byttes ut med fast hvit fisk som breiflabb eller steinbit. Kutt da fisken i store terninger og stek dem i 3 minutter før de legges over i risen mot slutten av koketiden.


 

Vel bekomme!

* * * * *

Her i huset blir det ikke luksusmat, men mexicansk gryte til middag idag.
Torsdag betyr husarbeidsdag her i Fredheimveien, aldri moro, alltid nødvendig:-)
Fin torsdag til deg!

*-* Jeanette Bækkevold *-*


2 kommentarer: