* Foto * Interiør * Hobby * Mat *

tirsdag 13. desember 2011

Historien om Lucia

Idag er det 13. desember, og det betyr Luciadagen!Visste du at Luciadagen er en katolsk minnedag? Og at den ikke har noe med advent å gjøre?

Den hellige Lucia ble født i byen Siracusa på Sicilia på 280-tallet. Det verserer flere legender om hvem hun var og hva som skjedde med henne, men det er visstnok sikkert at hun led martyrdøden 13. desember år  300.
Historien er noe slikt som at Lucia ba til gud om å gjøre hennes dødsyke mor frisk. Hun ble bønnhørt, og gav deretter bort alle pengene hun hadde fått av moren for å gifte seg, til syke og fattige. Hun fortalte historien om moren som ble benådet av gud til alle som ville høre på, og dette falt ikke i god jord hos ikke-kristne. Hun ble derfor forsøkt drept flere ganger, før hun altså endte sitt liv som martyr i år 300.Etter sin død ble hun oppnevnt til helgen. Navnet Lucia stammer fra det latinske navnet for Lys.

Det var i sin tid stiftelsen Skansen, eierne av folkemuseet og folkeparken med samme navn i Stockholm,  som begynte å feire Lucia, delvis basert på eldre tradisjoner i 1893.
I 1927 ble det første Luciatoget arrangert av avisa Stockholms Dagblad. Støttet av lokalpresse spredte luciatogene seg over hele Sverige. Etterhvert også til de andre nordiske landene.Luciasangen er egentlig en napolitansk folkevise, som ikke har noe med helgenen Luciafeiringen å gjøre. Den handler om en bydel i havna i Napoli, Italia, oppkalt etter en kirke. I løpet av 1800-tallet var flere svensker innom stedet, og hørte denne populære sangen. De tok den med seg hjem og oversatte den, i Sverige finnes hele tre varianter av den.

Skikken med lussekatter stammer visstnok fra Tyskland på 1600-tallet. Bollene skal være S-formede og gule.
Djevelen (Lucifer) i form av en katt, delte ut juling til alle de slemme barna, mens Jesus, i skikkelsen av et barn, delte ut boller til de snille barna.
For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. De lyse bollene skulle dermed skremme bort Lusse, altså Lucifer.

Så vet du det!Her blir det dessverre ikke mye bollebaking, i og med at vi ikke har kjøkken enda, men på DENNE bloggen fant jeg en fin oppskrift du kan prøve:-)

Ha en fin Luciadag!

*-* Jeanette Bækkevold *-*

3 kommentarer:

 1. Hei hei!!
  Så moro å se magebilder:-D Bra at det går bra med deg, og de lille bebisene!! Ønsker deg riktig lykke til i ukene fremover, spennende!!
  Kristin (fra Bøfjorden)

  SvarSlett
 2. Hmmm. Så Luciadagen er egentlig ikke en glad-dag? Takk for god folkeopplysning ;)

  Det virker nesten som noen og en hver syntes det manglet en festdag midt mellom første søndag i advent og julaften? Så dro de inn denne helgenen fra 280-tallet, en italiensk kirkesang, en svensk tekst og noen djevleboller fra Tyskland... Vips hadde man noe å feire!

  Synes det snart er på tide vi finner opp en helgen å feire mellom sommerferien og høstferien også...

  SvarSlett
 3. Ridiculous quest there. What happened after?
  Thanks!
  Feel free to visit my web-site ... easy loans quick

  SvarSlett